Nu mai e Vama ce-a fost...

Am petrecut un alt 1 Mai în Vama Veche. Nici nu ştiu dacă să spun că mi-a plăcut, pentru că au fost atâtea lucruri care s-au schimbat pe acolo, încât mi-au lăsat un puternic gust amar. În termeni neacademici sunt tentată să numesc cocălăreală toată această acţiune neadecvată locului. Maşini parcate pe lânga corturi , din care se auzea populară sau muzică house. În alt loc, se auzea dintr-un van o combinaţie macabră de genuri, specifice radiourilor comerciale. Nu ştiu să dau vreun nume de artist de acest tip, pentru că nu ascult, însă dezamăgirea a fost mare.

Tot făcând Vama la pas, am tot auzit fără să vreau, frânturi de discuţii. Nu eram singura nemulţumită de aceste schimbări. “Nu mai e Vama ce-a fost”, era o frază pe care am auzit-o nu numai odată. Chiar şi prietenii care vin an de an aici, erau frustraţi de ce se întâmplă.

La masă, La Stuf, un anume Vampiru’, ne spunea, mie şi prietenilor, cum în urmă cu 20 de ani, Vama Veche avea doar câteva căsuţe ridicate, iar acum... Case peste case, hoteluri, pensiuni, vile, rulote, campinguri, căsuţe şi căbănuţe. Oamenii au văzut o şansă şi au investit. Iar acum, banii li se întorc înzecit. Pentru că, cel puţin de acest 1 Mai, Vama a fost plină până la refuz. În urmă cu o lună, sunasem pentru rezervări la mai bine de 10 locuri, însă peste tot era ocupat. Iar preţurile au sărit în acestă perioadă foarte mult, de cele mai multe ori dublându-se. Nu e de mirare că foarte mulţi au preferat să-şi pună corturile direct pe plajă, unde nu trebuia să plătească absolut nimic.

Însă nu faptul că a fost plin m-a deranjat, ci că printre oamenii aflaţi în staţiune se aflau fete mult prea fardate pe plajă şi îmbrăcate ca pe Dorobanţi. La fel şi foarte mulţi băieţi... Dezamăgitor, pentru că Vama înseamnă naturaleţe, libertate, spirit rebel, nu camuflat în haine scumpe şi cât mai glamorous cumpărate din malluri.