Miracolul celulelor stem

celule stemCautand pe internet informatii despre celule stem, am descoperit o poveste foarte interesanta despre un tanar din America ce ajunsese paralizat de la umeri in jos. Mark Jessup, un tanar cu un viitor promitator in fata, ajunsese in scaunul cu rotile dupa ce fusese lovit de o masina pe trecerea de pietoni iar el suferise o fractura a coloanei vertebrale.
Ceea ce mi s-a parut impresionant a fost ca tanarul n-a incetat nici o clipa sa spere si atunci cand a fost contactat de un spital din Spania care i-a oferit posibilitatea de a incerca un tratament experimental cu celule stem, Jessup nu a ezitat sa accepte,`chiar daca asta insemna ca trebuie sa calatoreasca peste Ocean.
La spitalul catalan, echipa de chirurgi a apelat la o tehnica high tech, culegand celulele stem chiar din nasul pacientului. Iar mai tarziu (dupa cateva zile), aceleasi celule stem i-au fost implantate in coloana in speranta ca ele vor stimula refacerea centrilor nervosi si a legaturilor spinale afectate de accident.
Cum era de asteptat, dupa o perioada destul de lunga de timp, aproape trei ani ca sa fiu mai exact, Jessup s-a intors in Spania pentru o serie de verificari cu aparatul RMN dar si pentru a vedea cum au evoluat celulele stem in urma operatiei si care sunt sperantele pentru ca el sa mai mearga vreodata. Suprinzator intr-un fel micutele celule stem si-au facut treaba cu mult mai bine decat se estima si au inceput sa se transforme incetul cu incetul in celule nervoase, reusind sa refaca o buna parte din legaturile distruse la accident.
Evident, recuperarea va dura mult pentru Jessup, poate chiar toata viata, insa tanarul va rezista in continuare  iar acum cand celulele stem l-au ajutat sa  se miste din nou pana la nivelul de a merge pe propriile picioare cu ajutorul unor proteze, parca nimic nu mai pare imposibil.