Scurgerile vaginale in perioada sarcinii


Sunt normale aceste scurgeri in timpul sarcinii?

Inca din momentul in care primiti vestea ca sunteti insarcinata, trebuie sa fiti constienta ca pe toata perioada celor noua luni de sarcina, nu veti mai avea menstruatie. Acest lucru nu se aplica si scurgerilor vaginale care apar in perioada in care sunteti insarcinata, iar daca acestea sunt mai numeroase si mai consistente nu trebuie sa intrati in panica, deoarece este ceva normal.

Trebuie sa stiti ca sarcina declanseaza o serie de schimbari ale organismului dumneavoastra, atat fizice cat si psihice. Pentru a fi cat mai linistita pe toata aceasta perioada, este foarte indicat sa va consultati cu medicul dumneavoastra ginecolog, care sa va indrume si sa va explice toate aceste lucruri noi pentru dumneavoastra.

Cum se formeaza aceste scurgeri vaginale?

Dupa cum am spus si in randurile de mai sus, pe parcursul sarcinii veti intampina cantitati mai mari din secretia vaginala pe care toate femeile o au inainte sa fie insarcinate. Aceasta secretie vaginala este cunoscuta si sub numele de leucoree, si consta intr-o secretie transparenta, sau albicioasa uneori, si se manifesta la femei din perioada pubertatii pana la menopauza.

Aceasta secretie vaginala incepe sa fie mai abundenta si consistenta in special in ultimul trimestru al sarcinii. Cantitatea crescuta poate fi explicata prin faptul ca in organism are loc o productie mai mare de estrogen, dar si de faptul ca circulatia sangelui din zona vaginala este mult mai activa. Initial, aceste scurgeri vaginale incep treptat sa umple canalul cervical si creaza un fel de bariera protectoare, denumita dop de mucus. Aceasta bariera protectoare va fi expulzata treptat sau intr-o singura transa, sub forma unei bile gelatinoase. Atunci cand este expulzat dopul de mucus, scurgerile vaginale pot devenii maronii sau cu nuante de roz, si vor fi un pic mai consistente.

Exista vreun motiv de ingrijorare?

Este destul de dificil sa faceti diferenta intre o scurgere vaginala normala atunci cand este eliberat dopul de mucus, fata de pierderea lichidului amniotic. Acest lucru se datoreaza si faptului ca in a treia saptamana, pot aparea unele sangerari usoare ce anunta faptul ca ovulul proaspat fecundat s-a implantat cu succes pe peretele uterin. De asemeni, aceste sangerari pot aparea si in urma unui contact sexual, atunci cand penetrarea a fost putin mai adanca, dar pot aparea si in urma unui consult ginecologic.

Este indicat sa va consultati cu medicul dumneavoastra in permanenta, in cazul in care aveti nelamuriri, insa este obligatoriu sa il contactati in cazul in care nu ati ajuns la 37 de saptamani si observati o crestere a scurgerilor vaginale, in special daca acestea sunt insotite de o schimbare a texturii.

In cazul in care scurgerile incep sa aiba un miros neplacut si o culoare galbuie, atunci este posibil sa aveti o infectie si trebuie neaparat sa contactati medicul ginecolog.

De asemeni, orice scurgere a lichidului amniotic inainte de saptamana cu numarul 37, trebuie anuntata doctorului dumneavoastra, pentru ca e posibil sa aveti o afectiune sau o nastere prematura.

Se poate face ceva pentru a impedica aceste scurgeri?

Din pacate nu se poate face nimic in aceasta privinta, insa este indicat sa va mentineti igiena si sanatatea zonei genitale. Cateva sfaturi ale medicilor ar fi:
  • Incercati sa curatati mereu zona, insa fara sapun sau gel de dus.
  • Purtati lenjerie de bumbac, si utilizati doar absorbante.
  • Daca este cazul sa observati o schimbare a texturii, culorii sau mirosului scurgerilor vaginale, trebuie sa mergeti numaidecat la un control ginecologic.

Despre sangerarile in perioada sarcinii precum si despre alte intrebari si nelinisti puteti discuta cu alte mamici pe forumul 7 pitici.