Cinste si corectitudine

Mai se baga cate unul sa imi dea sfaturi despre viata in America. Unul ca sa nu spun adevarul cand vreau sa fac ceva, sa tin ascuns, sa zic ca de fapt fac altceva. Altul ca sa nu mai inregistrez tot ce vand, sa mai bag si in buzunar si cand i-am zis ca nu fac din astea cica sa invat sa fac, ca aici e America, trebe sa ma descurc. Astia sfatuitori romani fiind. Apoi daca eram eu cu faze din astea ce bine o duceam in Romania! Mai veneam in America? Poate mai veneam, dar veneam in alte conditii. Ce pusca mea, am ajuns in America si la varsta asta sa fur si sa mint?!
Saptamanile trecute vine un irlandez, dupa accent am zis ca e irlandez, si imi cere sa ii recomand un vin bun. I-am zis ca pot sa ii spun ce cumpara lumea in general dar eu nu beau si nu cunosc vinurile ca sa ii spun clar ce si cum. Omul s-a impresionat si m-a felicitat si a dat noroc cu mine a zis ca mai rar din astia ca mine. Dupa o saptamana a venit iar dupa un vin si mi-a zis ca i-a povestit si unui prieen de-al lui de mine si in continuare era entuziasmat de cinstea si corectitudinea romanilor:)
Cred ca trebe sa fiu pe faza sa nu ajung prostul satului, ca astia vad ca nu le au cu cinstea si corectitudinea.
P.S. am vrut sa specific asta de la inceput, ca m-am gandit eu sa nu se interpreteze, dar am uitat. mai multi m-au sfatuit de bine, cu sfaturi decente, fara vreo pretentie,dimpotriva, chiar s-au agitat pentru mine poate mai mult decat era cazul, eu strain fiind de ei. Le multumesc si apreciez. Astia cu sfaturile din post stiu eu cine sunt, nu sunt din cei ce citesc blogul, una din perosane nu are treaba cu internetul iar cealalta 1% sanse sa imi citeasca blogul. Nu e vorba de nici unul din cei ce citesc acest blog. Care din voi m-a invatat sa fur sau sa mint?

Echipamentul de ski - obligatoriu pe partie

In cazul in care planuiti o iesire la munte pentru a imbina frumusetea peisajelor cu relxarea si distractia, nu trebuie sa scapati din vedere faptul ca Romania fac concurenta tot mai serioasa tarilor cu traditie in sporturile de iarna!
Avem peste 130 de partii omologate care abia asteapta sa va puneti schiurile la treaba! Totusi, indiferent de gradul de experienta sau preferintele pentru ski, trebuie sa tineti cont ca nu este de ajuns ca o partie sa fie bine amenajata sau ca statiunea sa aiba locuri de cazare si de distractie bine puse la punct! Sporturile de iarna implica un risc mai mare decat alte distractii si aveti nevoie intotdeauna de echipament specific. A va da cu sania sau a folosi diverse improvizatii pe partie va poate costa sanatatea sau chiar viata! Indiferent ca alegeti o statiune cu partii care au grade de dificultate mai mici (Sinaia, Predeal) sau cu terenuri mai provocatoare (Busteni), echipamentul este obligatoriu pe partie! Cele mai multe partii de schi intr-o singura statiune se afla in Poiana Brasov.
Iata in ce consta el si cum puteti alege astfel incat sa nu va periclitati nici buzunarul, nici sanatatea:

Schiurile

Primele pe lista oricarui doritor de senzatii tari sunt schiurile. Inainte de a le cumpara, stabiliti gradul dumneavoastra de pregatire (incepator, avansat, sportiv) si gradul de dificultate al partiei (soft, mediu, dificil sau zone speciale).
Lungimea ski-urilor depinde intotdeauna de inaltimea skiorului. Ideal este ca ski-ul sa ajunga intre nas si barbie atunci cand se afla in pozitie verticala. Daca sunteti incepator, alegeti o pereche de ski mai micuta (pana la barbie) – chiar daca nu veti reusi sa prindeti viteza prea mare cu ele, vor fi mai usor de controlat.

Claparii

Rostul claparilor este atat de a asigura protectie piciorului in timpul schiatului, cat si de a asigura confort si piciorului. Claparul nu trebuie sa fie nici prea stramt, nici prea larg, ci sa permita degetelor sa se miste inauntru, fara sa ajunga la capat. Flexibilitatea claparilor este foarte importanta, de aceea se recomanda sa fie cat putini rigizi (claparii cu flexibilitate mica presupun o stare de incomoditate care va va incurca in miscari) si sa aiba clape de inchidere cu grad divers de reglaj.

Betele

Sunt foarte simplu de ales. Indiferent de materialul lor, conteaza foarte mult dimensiunea! Ca si in cazul ski-urilor, ele se aleg in functie de inaltimea persoanei. Atunci cand le aveti in mana si simulati pozitia de pe partie, este necesar ca bratul care tine batul si corpul sa formeze un unghi de 90 de grade.

Echipamentul de protectie

Acesta se refera atat la ceea ce purtati pe corp, cat si pe cap. Ca schior, mai ales in cazul incepatorilor, este necesar sa aveti casca de protectie pentru ca in situatia dumneavoastra cazaturile sunt inevitabile. In plus, ochelarii de ski nu sunt un moft, ci o obligatie, mai ales daca petreceti mult timp pe partie si aveti probleme cu tolerarea luminii puternice. Ei va protejeaza si de zapada care ricoseaza in timpul alunecarii pe partie sau de diverse lovituri.
Tinuta trebuie sa includa si un costum special de ski, neaparat impermeabil. Chiar daca este ger, cazaturile pe zapada nu sunt compatibile cu materialele permeabile. Odata ce v-ati udat echipamentul, veti suferi de frig si veti raci fara sa va dati seama, compromitand vacanta.
Puteti gasi echipamente de ski atat la magazinele specializate din orasul dumneavoastra, cat si in statiuni. De asemenea, ski-urile, claparii sau castile se pot inchiria.
Dupa ce ati pus la punct ultimele detalii si ati facut rezervarile, partiile va asteapta. Tineti cont ca in afara banilor de cazare, mancare si iesit in localuri din zona, aveti nevoie si de bani pentru skiat. In primul rand, exista o taxa necesara accesului pe partie, cat si cheltuieli aferente sau neprevazute. De exemplu, o zi de ski in Poiana Brasov trece de 100 de lei in cazul adultilor, iar inchirierea echipamentului este in jur de 50 de lei. In cazul copiilor, tarifele sunt reduse, dar nu intotdeauna la jumatate. Pentru cazare va recomandam sa consultati viaRomania – un site foarte util in care gasiti atat locuri de cazare la hoteluri, pensiuni, vile si apartamente in regim hotelier cu rezervare direct la proprietari dar si posibilitatea de a face rezervari prin intermediul agentiei de turism cu acelasi nume.

Noaptea cu feribotul

Am zis sa bag o tura cu feribotul noaptea, sa vad Statuia Libertatii si Manhattanu noaptea. Plus ca e gratis feribotul si e misto.
Deci frumos. Fix langa mine erau 2 lesbiene care se sarutau si se mangaiau de numa’ si se tineau in brate. Stateam in botul feribotului si lesbienele faceau scena aia din Titanic una statea cu mainile intinse in vant iar ailalta o tinea in brate de la spate. Apoi iar se mangaiau si se sarutau cu limba-n gura si toate cele. la un moment s-a repezit intre mine si lesbiene, care erau mai mult una decat 2 persoane acolo, unul beat si a borat nitel si a stropit pe una din lesbiene iar cealalta a sters-o cu servetelul pe piele si etc ..pfoai misto a fost.
Merita o tura cu feribotul, si ziua si noaptea.

Cand am zis ca m-am scos

de fapt nu m-am scos.
Vine una la mine zice daca te insori cu mine iti dau 10 mii de dolari.  Pfoai zic ce misto, ok, scoate banu’ treci la supt. Aia ca nuuu asa, ca 2 mii la primarie, 2 mii nu stiu cand si nu stiu cum mi-a impartit mie banii pe nu stiu cati ani. Pai buei femeie eu am 100 de dolari in cont si tie iti e greu sa mai pui 2 zerouri? Nu neica, nu merge asa. totul sau nimic, eu is om dintr-o bucata. Muhaha!
later edit dupa cateva minute de cugetare: ma gandesc sa ma mut in Utah la mormoni..

Ce-i mai rau decat vinul romanesc?

E un client tot incearca pe vinuri. I-am zis ia si tu unu romanesc ca is curios ce parere aveti voi americanosii despre vinurile romanesti. A luat un Murfaltalr Cabernet Sauvignon.
Dau de el a doua zi il intreb care e faza, cica a baut si mai rele.  Na zic scuze etc zice lasa, ca imi place sa le incerc, vin mai tarziu si iau altul.
Vine mai tarziu sa ia alt vin si cum se uita el pe acolo zice uite un vin mai prost decat ala al tau. Ce vin era ? unul unguresc:d
A, si i-am dat la una Sauvignon Blanc de la Jidvei nici ala cica nu a  fost bun.

E folositor un translator online?

Probabil ca multi dintre internauti stiu ce este un translator online. Probabil multi si folosesc astfel de siteuri pentru a traduce in diverse limbi sau din diverse limbi anumite cuvinte sau chiar fraze intregi.
Multi nu inteleg multe stiri sau articole scrise de cele mai multe ori in limba engleza, si tot la un translator online apeleaza, deoarece este mult mai comod si mai rapid decat un dictionar clasic.
De cate ori nu vi s-a intamplat sa nu intelegeti un cuvant sau chiar sensul unei fraze citita undeva? Cel putin mie mi s-a intamplat asta de foarte multe ori, dar de fiecare data am recurs la cea mai simpla metoda de a intelege textul respectiv: translator engelz-roman
La unele filme care nu au subtitrare cei care se uita este posibil sa nu inteleaga chiar totul. In aceste situatii, va recomand sa folositi un translator online. Cu siguranta este cea mai comoda metoda de a intelege textul scris in alta limba.
De asemenea sunt multe personae ce folosesc diverse siteuri de socializare, unde se intalnesc si converseaza cu oameni din toate colturile lumii. In aceste cazuri, pentru a se intelege intre ei, acestia converseaza in limba engleza, cea mai popular sic ea mai cunoscuta limba international. Dar ce te faci cand vrei sa vorbesti cu cineva iar tu nu stai chiar perfect la capitolul conversatii in limba engleza? Cu siguranta nu vei sta si vei cauta cuvinte in dictionar si apoi le vei lega intre ele pentru o obtine o fraza coerenta, ci vei folosi un translator online.
Recomand tuturor celor ce intampina probleme in intelegerea unor texte sau cand au nevoie de traducerea unor texte din romana in alta limba, sau chiar si din alta limba in romana folosirea unui translator online. Sunt multe astfel de siteuri ce ofera acest serviciu gratuit, insa eu recomand Translatorul.net

Iar si Iar

A., planuri pentru Symi. Acum.

       Bruno Foucart, Jean-Louis Gaillemin, Les décorateurs des années 40.

       Imaginea mamei urcă în detrimentul celei a femeii (Élisabeth Badinter). Era previzibil, anii ’60 eşuează pe toate planurile şi avem o întoarcere la conservatorism şi chiar un puseu reacţionar. Nu vine dinspre religios sau morală – care sunt ţăndări -, ci dinspre capital. Capitalul e pur şi simplu mai interesat de familie – un cuplu necăsătorit nu are aceeaşi cerere de credit imobiliar, de consum, pentru vacanţe, studii etc. Familia e clientul bancar ideal: de obicei se îndatorează pe viaţă şi chiar pe generaţii. În schimb, formula libertăţii e financiar perdantă.
       Toate mamele sfârşesc prin a ucide lent femeia din ele, nici o noutate aici.

       Autoficţiunea, succes de librărie tot mai slab (caracterul foiletonistic, interminabil, riscul autopastişei).

       Nu e foarte subtil să dispreţuieşti exemplele. Un exemplu e… Poate părea ciudat, dar într-un exemplu există întotdeauna mai mult decât s-a intenţionat să se ilustreze prin el. Exemplul, cel folosit la a ilustra o idee, izbuteşte sau nu. Dar există întotdeauna un rest ontologic, exemplul e, în mod bizar, întotdeauna mai cuprinzător decât ideea care s-a obiectivat în el. Exemplul îţi poate redefini ideea, şi chiar o poate submina. Exemplul se ‘revoltă’. Avem impresia că exemplele ‘exemplifică’. Nu, sunt ca nişte atleţi de 1000 de metri care ajung la capăt şi mai aleargă 100. Dezvelesc un univers – foarte plastic, în metamorfoză continuă, incontrolabil etc. – pe care o idee în fond nu-l poate cuprinde. În sine, dacă o idee nu e ilustrabilă e problematică; dacă e ilustrabilă, devine problematică. Suntem într-un univers flou în care, în mod curios, singurul reper rămas imuabil e exemplul. ‘Dă-mi un exemplu’ – ce înseamnă cererea asta clasică? Nu că nu am înţeles. Nu că am vrea să-l fixăm în modalităţile realului, să-l întemeiem pragmatic sau utilitar. Nu, speranţa e că folosirea exemplului va dezveli ceva care va sufoca până la urmă ideea. Exemplul e viermele din fruct. Cine îţi cere un exemplu speră în secret că va invalida întregul. Chiar şi cei care vor sincer un exemplu ştiu că au deschis un culoar de fugă. E foarte interesant. Ca şi când toţi am simţi că, în definitiv, în real subzistă ceva cu care ideile nu fac corp, şi deci că asta ne-ar putea ajuta să fim puţin non-responsabili. E o rugă, cererea exemplificării e o rugăciune.

       The long, hot summer (1958), Angels in America (2002), C’eravamo tanto amati (1974).

       Nici un cuvânt despre predarea manuscrisului Houellebecq.

O lume nedreaptă e mult mai tolerabilă.

 O lume nedreaptă e mult mai tolerabilă. Ştii dinainte că virtuţile nu vor fi totdeauna răsplătite, în vreme ce defectele ar putea fi. Într-un fel, te resemnezi. Un ins care e laureat de sistem, deşi e mediocru, e ceva suportabil, ştii dinainte că sistemul e failibil. Să ne imaginăm ce-ar însemna o lume cu adevărat dreaptă, una în care am afla, de mâine, că ocupăm un loc mediocru pe drept cuvânt. Ar fi atroce, foarte probabil ne-am sinucide imediat. O lume dreaptă e celălalt nume al infernului. Aici, aflat sub protecţia contingenţei totale, poţi cel puţin spera că locul ocupat nu e cel pe care-l meriţi, că insuccesele, declasarea, bolile pe care le ai sunt nedrepte, că reuşita ta ar fi putut fi mai mare. E straniu, dar ideea că lumea e nedreaptă e singura care face viaţa suportabilă.

       Maraton Wagner.