Echipamentul de ski - obligatoriu pe partie

In cazul in care planuiti o iesire la munte pentru a imbina frumusetea peisajelor cu relxarea si distractia, nu trebuie sa scapati din vedere faptul ca Romania fac concurenta tot mai serioasa tarilor cu traditie in sporturile de iarna!
Avem peste 130 de partii omologate care abia asteapta sa va puneti schiurile la treaba! Totusi, indiferent de gradul de experienta sau preferintele pentru ski, trebuie sa tineti cont ca nu este de ajuns ca o partie sa fie bine amenajata sau ca statiunea sa aiba locuri de cazare si de distractie bine puse la punct! Sporturile de iarna implica un risc mai mare decat alte distractii si aveti nevoie intotdeauna de echipament specific. A va da cu sania sau a folosi diverse improvizatii pe partie va poate costa sanatatea sau chiar viata! Indiferent ca alegeti o statiune cu partii care au grade de dificultate mai mici (Sinaia, Predeal) sau cu terenuri mai provocatoare (Busteni), echipamentul este obligatoriu pe partie! Cele mai multe partii de schi intr-o singura statiune se afla in Poiana Brasov.
Iata in ce consta el si cum puteti alege astfel incat sa nu va periclitati nici buzunarul, nici sanatatea:

Schiurile

Primele pe lista oricarui doritor de senzatii tari sunt schiurile. Inainte de a le cumpara, stabiliti gradul dumneavoastra de pregatire (incepator, avansat, sportiv) si gradul de dificultate al partiei (soft, mediu, dificil sau zone speciale).
Lungimea ski-urilor depinde intotdeauna de inaltimea skiorului. Ideal este ca ski-ul sa ajunga intre nas si barbie atunci cand se afla in pozitie verticala. Daca sunteti incepator, alegeti o pereche de ski mai micuta (pana la barbie) – chiar daca nu veti reusi sa prindeti viteza prea mare cu ele, vor fi mai usor de controlat.

Claparii

Rostul claparilor este atat de a asigura protectie piciorului in timpul schiatului, cat si de a asigura confort si piciorului. Claparul nu trebuie sa fie nici prea stramt, nici prea larg, ci sa permita degetelor sa se miste inauntru, fara sa ajunga la capat. Flexibilitatea claparilor este foarte importanta, de aceea se recomanda sa fie cat putini rigizi (claparii cu flexibilitate mica presupun o stare de incomoditate care va va incurca in miscari) si sa aiba clape de inchidere cu grad divers de reglaj.

Betele

Sunt foarte simplu de ales. Indiferent de materialul lor, conteaza foarte mult dimensiunea! Ca si in cazul ski-urilor, ele se aleg in functie de inaltimea persoanei. Atunci cand le aveti in mana si simulati pozitia de pe partie, este necesar ca bratul care tine batul si corpul sa formeze un unghi de 90 de grade.

Echipamentul de protectie

Acesta se refera atat la ceea ce purtati pe corp, cat si pe cap. Ca schior, mai ales in cazul incepatorilor, este necesar sa aveti casca de protectie pentru ca in situatia dumneavoastra cazaturile sunt inevitabile. In plus, ochelarii de ski nu sunt un moft, ci o obligatie, mai ales daca petreceti mult timp pe partie si aveti probleme cu tolerarea luminii puternice. Ei va protejeaza si de zapada care ricoseaza in timpul alunecarii pe partie sau de diverse lovituri.
Tinuta trebuie sa includa si un costum special de ski, neaparat impermeabil. Chiar daca este ger, cazaturile pe zapada nu sunt compatibile cu materialele permeabile. Odata ce v-ati udat echipamentul, veti suferi de frig si veti raci fara sa va dati seama, compromitand vacanta.
Puteti gasi echipamente de ski atat la magazinele specializate din orasul dumneavoastra, cat si in statiuni. De asemenea, ski-urile, claparii sau castile se pot inchiria.
Dupa ce ati pus la punct ultimele detalii si ati facut rezervarile, partiile va asteapta. Tineti cont ca in afara banilor de cazare, mancare si iesit in localuri din zona, aveti nevoie si de bani pentru skiat. In primul rand, exista o taxa necesara accesului pe partie, cat si cheltuieli aferente sau neprevazute. De exemplu, o zi de ski in Poiana Brasov trece de 100 de lei in cazul adultilor, iar inchirierea echipamentului este in jur de 50 de lei. In cazul copiilor, tarifele sunt reduse, dar nu intotdeauna la jumatate. Pentru cazare va recomandam sa consultati viaRomania – un site foarte util in care gasiti atat locuri de cazare la hoteluri, pensiuni, vile si apartamente in regim hotelier cu rezervare direct la proprietari dar si posibilitatea de a face rezervari prin intermediul agentiei de turism cu acelasi nume.