Ski ecologic – solutia pentru salvarea turismului montan

Ultimii ani au adus o serie de schimbari extrem de importante in ceea ce priveste deschiderea statiunilor de ski din intreaga lume catre activitati eco-friendly. Pana la urma este lesne de inteles ideea ca pentru ca statiunile de ski sa continue sa existe este o nevoie imperioasa de conservare a mediului inconjurator, si de inlaturare a efectelor incalzirii globale, care ameninta sa topeasca zapada. 

Acesta este si motivul pentru care actiunile proprietarilor de hoteluri, cabane, partii si alte dotari din statiunile de ski sunt astazi mai “green” decat in urma cu cativa ani. Astfel, se mizeaza mult pe energia solara, pe cea eoliana, se introduc treptat filtre de carbon. De asemenea, cateva statiuni de ski celebre au interzis accesul cu autovehicule. Cu toate aceste eforturi, mi-e teama ca incalzirea globala bate la usa, aducand dupa ea o drama pentru statiunile de ski… Insa, pana atunci sa ne mai bucuram de statiunile care sunt pe calea cea buna in demersurile lor ecologizatoare. Iata cateva sugestii, asa cum apar ele in oferte ski de nerefuzat:

- Kaprun, Austria – in efortul sau de a conserva mediul inconjurator si de a diminua pe cat posibil efectele negative ale turismului asupra mediului, Kaprun foloseste energia solara pentru ski lifturi si a demarat initiative ecologice cum ar fi plantarea de copaci sau iarba prin tehnici eco-friendly. Exista, de asemenea, zile in care in statiune nu este permis accesul cu masini, si sunt puse la dispozitia turistilor scutere, bicicluri electrice sau Segway-uri.

- Avoriaz, Franta – transportul aici se face doar cu sania si cu cai. De asemenea, acoperisurile caselor sunt facute in asa fel incat sa retina zapada, care functioneaza ca un izolator pentru caldura. Copacii taiati pentru construirea partiilor de aici au fost inlocuiti. Tot aici se gaseste si primul parc eco din Europa, The Stash.

- Saas Fee, Elvetia – una dintre cele mai importante statiuni eco din lume, Saas Fee si-a pastrat farmecul alpin de altadata. Masinile sunt interzise aici cu desavarsire, iar recent statiunea a primit locul al doilea pentru sistemul de transport benefic pentru mediu, din partea Asociatiei pentru Transport si Mediu. De asemenea, aici cazarea se face in mare masura in cabane bio, construite din materiale nedaunatoare mediului.